Rituelen

Een ritueel is samen zijn in heilige eenheid. Dat klinkt misschien groots maar het kan zomaar ineens gebeuren, een moment met je kind, met je partner, vriend of vriendin, maar ook met een toevallige passant, of met een grotere groep mensen. Het kan overal en altijd, maar als je het wilt creƫren moet je er wel wat voor doen.

Alles kan aanleiding zijn tot ritueel maar er zijn belangrijke momenten in je leven waarvan je voelt dat ze markeerpunten zijn, dat ze je leven gaan veranderen of al hebben veranderd. Momenten die je wilt eren maar waarvan het niet goed voelt om dat met alleen een feest of bijeenkomst af te doen. Je wilt er iets speciaals mee, voor jezelf of ook voor of naar de mensen om je heen. Je wilt er als het ware meer waarde aan geven of de waarde die het voor jou heeft ook tot haar recht laten komen.

Dan is een ritueel op haar plek.
Het kan op het moment zelf zoals bij een huwelijksvoltrekking, een begrafenis, een verjaardag, maar het kan ook op een geschikt moment ervoor of erna.

Ervoor bijvoorbeeld als iemand op sterven ligt of na een overlijden vlak voor de begrafenis een bijeenkomst voor intimi.

Erna kan bijvoorbeeld als je al wel voor de wet getrouwd bent maar om wat voor reden dan ook je relatie wilt bevestigen, maar ook na een scheiding als alle lastige dingen eromheen geregeld zijn en je voor jezelf alleen of met elkaar behoefte voelt aan het duidelijk afsluiten van die levensfase samen, en bij een geboorte kies je natuurlijk ook een geschikt moment erna om een welkomstritueel te houden, evenals bij een verhuizing.
Kortom een ritueel kan op veel momenten, om veel redenen, en het kan je leven verrijken, verhelderen en verlichten.

Veel reden om jezelf en elkaar een ritueel te gunnen.
Ik heb ervaring met huwelijksceremonies, welkomstrituelen, overgangsrituelen, en een afscheidsceremonie.

Ik begeleid je bij het vinden van woorden en vormen. Ik help je je eigen spiritualiteit te vinden en verdiepen. Mijn kracht is het scheppen van een heilige ruimte en het verwoorden van essenties.

Comments are closed.