Homeopathie

De klassieke homeopathie werkt vanuit het gelijksoortigheids principe en met potentiering.
Het gelijksoortigheids principe zegt: Een klacht kan worden genezen met een stof/middel/medicijn die deze klacht ook kan opwekken.

Dat klinkt vreemd in onze oren omdat ons denken is opgevoed met oorzaak en gevolg en vanuit dat denken is het onlogisch om iets te nemen dat de klachten die je al hebt, ook veroorzaakt, daarmee maak je het alleen maar erger. En iedereen weet van de beginverergering bij homeopathische medicijnen dus dat bevestigd dit denken alleen maar. Toch werkt het anders.

Homeopathische medicijnen werken niet doordat ze de klachten verergeren maar doordat ze de innerlijke geneeskracht van het lichaam in de goede richting stimuleren. Ze volgen als het ware de richting waarin het lichaam gaat, ze stimuleren de manier (symptomatologie) die het lichaam gekozen heeft om het probleem dat het ondervindt op te lossen.

Om dit te begrijpen is het nodig om anders te denken, om het lichaam als levend systeem te zien met een eigen intelligentie. Als iets niet of slecht functioneert om wat voor reden dan ook, zal het lichaam iets doen om dit te herstellen of te compenseren. Als iets van buitenaf schade aanricht of aangericht heeft zal het lichaam zich verdedigen.
En het lichaam houdt daarbij altijd rekening met de beschikbare energie, kiest voor de meest efficiënte, snelste en beste oplossingen en zal altijd streven naar optimale balans.
Dat wil zeggen dat, als er veel energie is, zal het lichaam kiezen voor een totale aanpak en volledig herstel en als er minder energie is zal het lichaam kiezen voor meer plaatselijke aanpak, bescherming van de meest vitale organen eventueel ten koste van minder belangrijke en oppervlakkiger delen.

Wat wij ‘klachten’ noemen zijn weliswaar tekenen dat er iets niet in orde is maar het laat vooral zien op welke manier het lichaam tot optimale balans probeert te komen. Een reactie van het lichaam dus en die mag geholpen worden.
En dan komen we als vanzelf bij het volgende principe van de homeopathie, het principe van potentiering.

Hoe werkt het
Hahneman, de grondlegger van de homeopathie werkte in eerste instantie met gewone stoffen, de klachten verergerden en de patiënt genas, maar soms op het randje. Het lichaam moest namelijk ook nog eens reageren op de stof die werd toegediend de reactie was dan wel de reactie waar het lichaam mee bezig was en waar er dus méér van moest komen maar de energie ging voor een groot deel zitten in het reageren op de medicinale stof. En daarom is Hahneman gaan potentieren. Potentieren is niet verdunnen, want dan zou een druppel in een zwembad afdoende zijn. Potentieren is in feite het geestelijke of energetische van het stoffelijke scheiden, daarom moet dit zorgvuldig en in kleine stapjes geschieden.
Steeds een klein beetje werkzame stof in 10 x zoveel alcohol. De alcohol werkt als drager van de geest van de stof. Alcohol, water en melksuiker zijn bij uitstek geschikt gebleken om als draagstof te dienen. Stel je voor dat je arsenicum potentieert met behulp van alcohol. Arsenicum bestaat niet alleen uit bepaalde moleculen maar ook uit een bepaalde geest, muziek zou je kunnen zeggen. Door het potentieringsproces wordt de muziek van de arsenicum overgenomen door de alcohol, net zoals life muziek ook kan worden overgenomen door een medium, cd, mp3, Ipod, enz. Dit proces gebeurt doordat de alcohol molekulen zich gaan rangschikken naar de arsenicum molekulen. Deze rangschikking kan worden vastgehouden en doorgegeven aan weer andere alcohol molekulen.
Bij inname van deze alcohol met arsenicumrangschikking wordt dit door je lichaam herkent als  arsenicum. En als je lichaam ‘arsenicum’ registreert dan reageert het daar ook op. En zoals al eerder gezegd het is precies die reactie die we ook nodig hebben voor de problematiek waar het lichaam een oplossing voor zocht.
Het meest eenvoudige voorbeeld is een lichte brandwond. De reactie van het lichaam roodheid, pijn, blaarvorming. De reactie van je lichaam op brandnetel is soortgelijk.
Door het lichaam iets aan te bieden waar het een soortgelijke reactie op heeft; brandnetel, stimuleer je de natuurlijke reactie van het lichaam om tot genezing te komen. Niet dat er méér blaren moeten komen maar dat het lichaam zich gesteund voelt in de oplossing die ze zelf begonnen is.

Ik ben opgeleid aan de 4-jarige academie voor natuurgeneeskunde in Hilversum. (Opleiding CAM)

Comments are closed.